Pareltjes in de onderbouw: Kleuters leren en ontdekken met ICT.


16 oktober 2017
OinO-Advies
Parels

Geschreven door Ondernemer in Onderwijs: Jacqueline Rekers

Kleuters komen tegenwoordig al swipend binnen, “Een muis? Die kennen ze niet meer!”.
Deze beginsituatie kun je gebruiken voor de keuze van leermiddelen in de onderbouw en is meteen een mooie beginsituatie voor een doorgaande lijn ‘Digitale geletterdheid’.
De kunst is om hier vervolgens doelgericht mee aan de slag te gaan, passend bij de manier waarop jouw kleuters leren.

Als adviseur krijg ik vaak opmerkingen als: “We hebben iPads en ze spelen daarop met apps maar waar vinden we deze en wat zijn goede apps”, “Hoe lang mogen ze op een iPad werken?”, “Onze leerlingen zitten al zoveel op een tablet”.
Neerleggen en apps spelen kunnen leerlingen thuis ook, daarom is het des te belangrijker om na te denken hoe de tablet wél gebruikt kan worden in de onderbouw.

Naast talloze apps zijn er andere mogelijkheden om de iPad te gebruiken, bijvoorbeeld om creativiteit te stimuleren. De fotocamera functie van de iPad is een van de toepassingen die ik veel gebruik bij opdrachten tijdens begeleidingstrajecten.
Een voorbeeld: We gaan naar het bos en als we terug zijn hebben jullie de volgende foto’s:
één foto van een herfstblad, twee foto’s van kastanjes, drie foto’s van paddenstoelen, vier foto’s van eikels en vijf foto’s van kinderen uit je groep. Naast dat je leerlingen gelijk bezig zijn met tellen kun je de foto’s op school samen bekijken en bespreken.

Tegenwoordig is het tevens mogelijk om ‘echte’ materialen te combineren met een iPad. De ‘Osmo’ is hiervan een mooi voorbeeld. De kinderen zijn zelfstandig aan het werk met ‘Tangram’ en via een spiegeltje dat bij het materiaal hoort krijg je hints/feedback op de gemaakte vorm. Hoe leuk is het om de kinderen zelf te laten ontdekken hoe het materiaal werkt en dit te mogen vertellen aan de andere kinderen?!

Wil je tips over hoelang een kind nou eigenlijk op de iPad mag en wat goede apps zijn? Deze links helpen je:
- Tips voor leerkrachten en ouders  
- Tips voor educatieve apps: 125 goede apps
- Tips voor educatieve apps