The opposites attract ...?!


18 oktober 2017
OinO-Advies
Opposites attrack

Geschreven door Ondernemer in Onderwijs: Helen Degenhart

In de liefde zoeken mensen vaak een tegenpool, iemand die een aanvulling is op jezelf. Maar het is ook lekker als je een páár raakvlakken hebt, want het kan knap ingewikkeld zijn als je partner elke minuut van de dag wil sporten terwijl jij meer van het Netflixen bent. Of als jij tijdens een citytrip elk museum in wil duiken, terwijl je partner liever mensen spot vanaf een terrasje. Als jullie basis stevig genoeg is en als er genoeg waardering voor elkaar is, dan zijn die verschillen geen groot probleem.

Anders wordt het als je tijdens je werk te maken krijgt met een collega, leerling of ouder die in alles jouw tegenpool is. Je begrijpt niet hoe iemand zo in elkaar kan zitten en je ergert je aan bijna alles wat de ander doet of zegt. Zo raak je steeds verder van elkaar verwijderd en samenwerken of lesgeven wordt moeilijk.

Ik heb dat met mensen die héél zorgvuldig zijn. Als ik een plan heb voor een schoolfeest of een verandering van werkwijze, ben ik er zo van overtuigd dat het een goed idee is, dat ik soms te makkelijk denk over de uitwerking. Eventuele struikelblokken wuif ik weg; dat komt wel goed. Als collega X dan steeds een dag later komt met allerlei vragen en problemen en alternatieven, word ik erg ongeduldig, het irriteert me. Ik kan dan niet meer objectief nadenken over de boodschap doordat ik me teveel stoor aan de boodschapper zelf.

Het gebruik van het kernkwadrant van Ofman heeft me daarin veel inzicht gegeven. Ik ben daadkrachtig maar soms kan ik doorschieten in drammerigheid of denken in te grote stappen. Wat ik nog kan verbeteren aan mezelf: stap voor stap de omgeving meenemen in de verandering, vooraf bedenken wat lastig kan zijn en daar het plan op aanpassen. En van wie kan ik dat nou het beste leren: van collega X!

Sindsdien loop ik eerst langs collega X als ik iets nieuws bedacht heb. Mijn plan en de uitwerking wordt steeds beter doordat ze mij na laat denken over de details. Doordat we elkaar nu aanvullen in plaats van dwarszitten, ben ik collega X meer gaan waarderen en is de samenwerking een stuk prettiger geworden!

Wil je ook met je eigen irritaties en uitdagingen aan de slag? Hier vind je meer uitleg en voorbeelduitwerkingen van het kernkwadrant.