De Escape Classroom; een mooie aanloop naar eigenaarschap


16 november 2017
OinO-Advies
Escape Classroom

Geschreven door Ondernemer in Onderwijs: Marvin Reuvers

Tijdens het OinO-Advies Nationaal congres op 9 november introduceerde Jeroen Rougoor en ik een leer-werkvorm, de Escape Classroom, waarbij alle 21ste Century skills vaardigheden aan bod komen. De Escape Classroom zet eigenaarschap centraal in een bijzonder jasje.

‘Eigenaarschap’ is een containerbegrip dat intussen in het primair onderwijs veelvuldig wordt gebruikt. Doelend op de betekenis ‘draagvlak creëren’ en ‘betrokkenheid tonen’. Eigenaarschap is in mijn ogen vooral het in de kracht zetten van de professional.

Binnen het onderwijs heb je een gezamenlijk belang. Zodra je werkzaam bent in het onderwijs leidt dit eigenaarschap naar betrokkenheid en dat je overal van op de hoogte wilt zijn.
Daar zit het struikelblok; je bent primair verantwoordelijk voor je eigen groep, waarmee je onderwijsinhoudelijk bijdraagt aan de idealen die de school nastreeft. De directeur die zijn team zo weet te managen dat iedereen, ondanks zijn betrokkenheid, zijn eigen taken in het vizier houdt, is spekkoper. Een mooi voorbeeld om de aanhoudende werkdruk-discussie het hoofd te bieden.

Diverse onderzoeken tonen aan dat de verhoogde werkdruk-ervaring niet vooral komt door de werkzaamheden in de groep en ook niet, zoals we zelf vaak denken, van alle administratieve rompslomp (al zal dit nooit onze hobby worden). De aanleiding ligt vooral bij het gegeven dat we nu eenmaal overal van op de hoogte willen zijn. Dat is allesbehalve eigenaarschap, zeker wanneer je bedenkt dat jouw inspanningen ook weer actie vragen van je collega’s. Terwijl het misschien eigenlijk al geregeld was.
Met de Escape Classroom laten we in de praktijk zien hoe we deze ‘enthousiaste chaos’ naar een proces kunnen vertalen waarmee je door samenwerken tot resultaat kunt komen. Want goede afspraken maken om te komen tot samenwerking, is óók eigenaarschap!

Meer weten hoe we dat bij jullie kunnen doen? Neem contact op of laat een reactie achter. En natuurlijk stellen we ook jouw collega’s op de proef in de Escape Classroom. Gewoon bij jou op school!