Moet ik dat nu doen?


27 november 2017
OinO-Advies
Moet ik dat nu doen?

Geschreven door Ondernemer in Onderwijs: Yvonne Zwart

Herken je dat ook? Hoe geweldig en leuk je baan ook is, soms is de combinatie met je gezin, je sociale leven, je hobby’s en je eigen welzijn maar moeilijk te maken. Als je veel ballen in de lucht moet houden, kan je het gevoel bekruipen dat je het nooit helemaal goed doet. Naast mensen die dit net zo voelen en ervaren als jij, gaat het sommige mensen juist prima af. Collega’s die schijnbaar moeiteloos de balans vinden in hun leven, vriendinnen en vrienden die met het grootste gemak de tijd vinden voor zichzelf. Hoe doen ze dat toch?

Als het gaat om het creëren van een balans in de besteding van je tijd en energie, is het van belang om je bewust te zijn van een aantal belangrijke keuzes die je kunt maken. Meerdere wetenschappers en auteurs hebben zich daarmee beziggehouden. Eisenhower bijvoorbeeld, de 34e president van de VS, had een buitengewone balans in productiviteit. De omschrijving van zijn systematiek heet ook wel: het Eisenhower model

De essentie van het model van Eisenhower is het maken van een verschil tussen wat belangrijk is en wat urgent is. Belangrijk zijn de zaken die je doet, omdat ze raken aan datgene wat je wilt bereiken en je persoonlijke waarden. Bijvoorbeeld wat je wilt doen en zijn als moeder, als werknemer, als vriendin en als mens. Belangrijke zaken zijn vaak zaken die niet persé nu, maar je ook morgen kunt doen. Dit is meteen het belangrijkste verschil met wat urgent is. Urgent wordt bepaald door het feit dat het geen uitstel duldt; de telefoon die gaat, de toner van het kopieerapparaat is op, er staat een ouder in je klas met een vraag… 

Wanneer je in staat bent om niet alleen je leven te laten vullen met urgente zaken, maar ook daadwerkelijk ruimte kunt maken voor zaken die belangrijk voor je zijn, heb je groot kans dat je een goede balans ervaart in de besteding van je tijd.

Een behoorlijke klus en makkelijker gezegd dan gedaan. Wat je in de uitvoering misschien kan helpen is de volgende zin: Moet ik dat nu doen? Je kunt deze zin telkens met de klemtoon op een ander woord uitspreken. Als op één van de zinnen die dan ontstaat het antwoord nee is heb je te maken met een activiteit die wellicht jouw energie op dat moment niet verdient.