Een digibord bij de kleuters


28 november 2017
OinO-Advies
Digibord

Geschreven door Ondernemer in Onderwijs: Eveline Kaleveld

In steeds meer groepen zie je digiborden verschijnen. Maar wat kun je nou met een digibord bij de kleuters? In dit artikel geef ik je wat tips!

De grote kring
Als alle kleuters bij elkaar zitten kun je een digibord goed gebruiken om bijvoorbeeld een nieuw woordcluster te introduceren. Bij veel digiborden is het mogelijk om plaatjes op het bord te tonen, deze kun je dan prima gebruiken in bijvoorbeeld een web, trap, kast of paraplu.

Met de tool ‘Padlet’ kun je ouders foto’s op een (afgesloten) website laten plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld vragen of ouders een foto van hun weekend op Padlet willen zetten. Op deze manier haal je samen met de kinderen de wereld van buiten in de klas. Het is natuurlijk ook altijd leuk om beeld te hebben bij het verhaal wat het kind verteld.

Het digibord kun je ook af en toe gebruiken om afleveringen van bijvoorbeeld Koekeloere of Huisje Boompje Beestje te kijken. Het leuke aan een digibord is dat je een aflevering kunt zoeken die past bij het thema waarmee je werkt.

De kleine kring
Wanneer je een klein groepje kinderen wilt voorbereiden op bijvoorbeeld een bepaald woordcluster, is het digibord zeer goed in te zetten.
Een andere leuke optie is om een tool, van bijvoorbeeld Gynzy, op het bord neer te zetten. Samen met de kinderen kun je vervolgens met deze tool aan de slag gaan. Op deze manier leg je de tool niet alleen uit maar kunnen de kinderen ook gelijk op het bord aan de slag.
Ook kun je tijdens de kleine kring een tool uitleggen waarmee kinderen naderhand zelfstandig aan de slag kunnen tijdens de speel- /werktijd.

Spelen en werken
Tijdens de speel- /werk les bij de kleuters is een digibord heel goed te gebruiken. Wanneer je een plaatje van het digibord op het kiesbord hangt, kunnen kinderen zelf kiezen om met het digibord te gaan werken. Belangrijk is wel dat je dan voor tools kiest die kinderen zelfstandig kunnen doen. In de digibord software van Gynzy zit bijvoorbeeld memory, spiegelen, afmaken van patronen en het invullen van matrixen. Het prettige is, dat deze tools ook in te stellen zijn per thema. Nu in de Sinterklaastijd zijn er bijvoorbeeld diverse tools die met Sinterklaas te maken hebben en welke kinderen zelfstandig kunnen doen.

Het is wel heel belangrijk dat je vooraf goed nadenkt wat je wilt dat kinderen met het bord gaan doen. Aan welke doelen wil je werken en welk materiaal kies je voor je bord?

Ik denk dat je op deze manier je digibord een echt onderdeel maakt van je speel- en leeromgeving! Waar gaan jullie de komende tijd mee aan de slag?