Een robot als collega?!


15 januari 2018
OinO-Advies
Robot als collega?

Geschreven door: Daniëlla Overbeek

Robots…..ze zijn er al een tijdje, in vele soorten en maten en worden gebruikt in diverse beroepsgroepen. De bekendste is denk ik wel de [auto]industrie. Grote robotarmen zetten met gemak jouw auto in elkaar. Ook in de zorg komen steeds meer robots: een chirurg die samen met de robot een ingewikkelde operatie uitvoert klinkt natuurlijk fantastisch, maar is toch ook een beetje een raar idee. Aan de andere kant van de zorg, bijvoorbeeld in verzorgingstehuizen, zorgen robots ervoor dat ouderen minder eenzaam zijn. Hun robot ziet eruit als een ‘mens’ met een hoofd, armen en benen en communiceert met deze mensen. En ook in de revalidatie maken robotpakken het voor mensen met een dwarslaesie weer mogelijk om te gaan ‘lopen’.

Persoonlijk vind ik dit soort ontwikkelingen fascinerend en ben ik vooral benieuwd naar de toekomst. Robots worden steeds slimmer omdat de mens ze op een steeds slimmere manier kan programmeren. In sommige werkzaamheden zijn robots gewoon beter en preciezer dan de mens. Wat betekent dat voor de werkgelegenheid? Worden onze banen straks overgenomen door robots? Ik denk het wel én er komen ook weer andere banen voor terug waar een mens beter is dan een robot.

Leerlingen die nu op de basisschool zitten hebben straks banen waarvan wij nu het bestaan nog niet afweten. Hoe leuk is dat! En wat betekent dat voor de kennis en vaardigheden die we onze leerlingen mee gaan geven in de 8 jaar dat ze bij ons op school zitten? Ondanks dat we geen glazen bol hebben, is het wel zaak om daar eens over na te denken. Want een ding is wel zeker: de robots zijn er en er komen er steeds meer en wie weet hebben onze leerlingen straks een robot als collega! En misschien krijg jij ook wel een robot als collega in het onderwijs! Er zijn op dit moment al scholen waarbij leerkracht en robot samenwerken. Het is een spannende zoektocht om te kijken welke onderdelen de robot binnen het onderwijsproces kan versterken. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren. De ontwikkelingen zijn er volop, dus wie weet in de toekomst….

Zou jij een robot als collega willen in het onderwijs?