Jezelf aan het werk zien, dat helpt!


27 januari 2018
OinO-Advies
Yvonne

Geschreven door: Yvonne Zwart

Afgelopen periode mocht ik weer bij een school echt de klassen binnenkomen. Wat een feest is dat toch altijd. Ik voel me bijna vereerd dat ik die lokalen binnen mag stappen, om te kijken hoe deze leerkrachten met hun leerlingen aan het werk zijn. En dat kijken gebeurt niet zomaar ‘voor de lol’, ik mag binnenkomen om scherp te maken wat er goed gaat. Maar ook, en dat is veel spannender, vragen de teamleden naar feedback op wat er nog beter kan. Dat laatste gaat op een heel mooie manier. Bij mijn bezoek gaat er ook telkens een collega van betreffende leerkracht mee, zodat de teamleden ook direct kunnen kijken en leren van elkaar.

In vele teams is deze open houding geen vanzelfsprekendheid en dat is natuurlijk, hoe jammer ook, best  logisch.  Het blijft spannend, iemand in je klas die echt komt kijken naar jouw handelen als leerkracht terwijl je dat helemaal niet gewend bent.

In deze school hebben ze de stap naar open deuren en leren van elkaar echt gezet. Vooral door het ‘gewoon’ te doen. In eerste instantie onder lichte druk van de directie en met de restrictie ‘dat er alleen positieve zaken benoemd zouden worden’. Maar ondertussen ook echt door iedereen gewenst,  vanuit het idee dat ze hier steeds beter van worden.

En het allermooiste is? Het gebeurt ook! Je ziet leerkrachten sterke punten overnemen van elkaar, eigen aandachtspunten ontwikkelen en groeien in het vak als leerkracht.

Boeken, training, kennis en kunde, ontzettend belangrijk allemaal. Maar zorg ervoor dat je ook jezelf (via een ander) aan het werk blijft zien. Uiteindelijk gaat die spiegel je helpen om nog beter te worden!