Eddy, de onderwijsrobot!


12 februari 2018
OinO-Advies
Eddy

Geschreven door: Daniëlla Overbeek

Een robot in de school! Hoe gaaf is dat! Eén van de robots die je steeds meer op de scholen tegenkomt, is humanoïde robot Eddy. De NAO van het Franse bedrijf Softbank Robotics. Een humanoïde robot heeft, net zoals een mens, armen, benen en een hoofd. Deze robot is wel veel kleiner dan een mens, 58 Centimeter om precies te zijn. Veel leerkrachten herkennen Eddy uit een documentaire, waarbij deze robot wordt ingezet in de zorg om de eenzaamheid onder ouderen iets weg te nemen.

Dat Eddy (of welke andere naam een school de robot geeft) iets teweegbrengt zien we iedere keer weer. Leerkrachten en leerlingen zijn enthousiast als ze zien wat de robot allemaal kan. Vaak is de introductie van Eddy op de school een hele happening. De rode loper wordt uitgelegd en de pers is aanwezig. En als uitsmijter danst Eddy dan samen met de aanwezigen de Gangnam Style. Leuk en Eddy kan nog veel meer!

Wat heel belangrijk is, is dat je als school vooraf nadenkt met welk doel je Eddy in gaat zetten. Bepaalde activiteiten kan deze robot namelijk erg goed, zoals eindeloos herhalen, korte instructies geven en het toetsen van kennis. Als het op sociale interactie aankomt, lukt dat iets minder en heb je de leerkracht nog echt nodig! Verstandig dus om goed na te denken waarbij de robot jou gaat helpen.

Leerkrachten (en leerlingen) kunnen zonder programmeerkennis via een eenvoudig platform de robot programmeren. En heb je even niet zoveel tijd, dan is er vast iets in de gratis winkel te vinden dat je kunt gebruiken. Er wordt al heel veel bedacht door anderen en gedeeld, je hoeft dus niet alles zelf te bedenken.

Dit project is volop in ontwikkeling en het is een fantastisch avontuur om iedere keer weer iets nieuws te ontdekken over Eddy! Ik ben benieuwd hoe het over een jaar of 10 is en hoeveel robots er dan op scholen aanwezig zijn!

Nieuwsgierig naar wat Eddy voor jouw school kan betekenen? Meer informatie vind je hier.