(Leuke) dingen om te doen in de klas op de computer


8 maart 2018
OinO-Advies

Geschreven door: Olaf de Groot

Als leraar ben je soms op zoek naar (extra) activiteiten om bijvoorbeeld de rekenles op een net andere manier in te vullen. Of om de muziekles net even iets anders te geven dan dat je altijd doet. Of om je uurtje creativiteit op vrijdagmiddag een digitaal tintje te geven. In dit artikel geef ik je drie tips om te doen. Doe er je voordeel mee!

Ben je bezig met splitsen in de rekenles en denk je dat de kinderen al een extra uitdaging aankunnen? Kijk eens op https://solveme.edc.org/. Een gratis website waar je nu drie verschillende “rekenspelletjes” kunt doen. Voor de computers achterin de klas is het spel ‘mobile’ erg leuk en met een beetje puzzelen kunnen veel kinderen het splitsen spelenderwijs toepassen. Helemaal leuk is de mogelijkheid om zelf je eigen puzzels te maken. Mooi meegenomen: de website is in het Engels dus je kunt een aantal Engelse begrippen ook nog eens introduceren!

Voor de klassen waar iPads aanwezig zijn is de volgende tip (eentje die je allang wist). Op iedere iPad kun je gratis gebruik maken van Garageband en daar kun geweldige muziek mee maken! Check deze video met jonge digitale muzikanten!
Natuurlijk gaat zoiets niet vanzelf, maar geef kinderen de vrijheid en een duidelijke opdracht en ze zullen zeker aan de slag gaan met de app. Die is heel gebruiksvriendelijk!

Wil je op vrijdagmiddag aan de slag tijdens een uurtje creatief? Ook hierin kun je goed gebruik maken van digitale hulpmiddelen. Wat te denken van een muur vol QR-codes. Op het eerste oog lijken die allemaal op elkaar, maar als je deze scant met een device met camera, zie je pas echt wat erachter zit. Niets is wat het lijkt! Laat de leerlingen allereerst een tekening maken, gewoon op papier. Scan deze tekening en sla die op in een dropbox-map. Iedere tekening krijgt zo zijn eigen unieke link. Kopieer deze link en plak hem in een programma waar je een QR code kunt maken, bijvoorbeeld www.QRstuff.com en zo heb je een QR-code gemaakt. Print de QR-codes uit en je hebt een interactieve muur gemaakt waar ouders en andere bezoekers erop los kunnen scannen!

Je kunt dus meer met ICT in de klas. Maak er optimaal gebruik van!