Met OinO naar Zuid-Korea


19 april 2018
OinO-Advies

Bezoek aan Seoul National University of Education

OinO reist 27 oktober 2018 voor een 8-daagse reis naar Zuid-Korea in samenwerking met BBO, Bureau Beter Onderwijs. Deze reis bestaat uit verschillende inspirerende elementen.

Een erg interessant onderdeel van deze onderwijs-ontdekkingsreis naar Zuid-Korea, is een kennismaking met de opleiding voor leerkrachten aan de ‘Seoul National University of Education’. Na een welkom door de ‘Dean’ van de Koreaanse lerarenopleiding Mr. Kim Sung-Sik, volgen de deelnemers een introductie over de opleiding en maken we kennis met diverse docenten en studenten. We gaan met elkaar in gesprek en in een korte ‘masterclass’ bespreken we de issues die bij opleiders en studenten in Seoul spelen en delen we topics die ons in Nederland bezighouden. Het doel hierbij is verkennen en van elkaar leren. Geen monoloog maar een dialoog tussen professionals!

De opleiding heeft een eigen trainingsschool welke is verbonden aan de Universiteit, hier gaan we tijdens het tweede dagdeel op bezoek. We duiken dus de praktijk in om ons te verwonderen over de verschillen, de aanpak en de visie waarop de opleiding is gebaseerd. De basis ingrediënten voor deze dag liggen vast: presentatie, informatie, praktijk en dialoog. 

Voor PABO opleiders, beleidsmakers en natuurlijk bestuurders en directeuren uit het basisonderwijs is dit zeker één van de highlights van de reis.

Interessante wetenswaardigheden:

- De selectiecriteria voor de opleiding tot leerkracht PO is overheid-gereguleerd en er is veel animo voor het beroep van leerkracht in het basisonderwijs

- Het beroep van leerkracht PO geniet veel aanzien en is een goed betaalde baan: startressalaris $ 28.000,- uitloop tot $ 78.000,- dat is beduidend hoger dan het OECD gemiddelde van $ 55.112,- (gegevens 2015)

- De opleidingen worden verzorgd op één van de tien nationale ‘Universities of Education’, twee openbare academies en één privé-opleidingsinstituut

- Aan de opleiding zijn eigen praktijkscholen verbonden en er wordt gewerkt met gecontracteerde scholen

- Na het voltooien van de opleiding krijgen de afgestudeerde leerkrachten een ‘Grade II’ certificaat waarmee ze kunnen solliciteren maar aan deze procedure zit ook een zogenaamd ‘ employment exam’ vast. Dit is een erg competitief examen dat moet worden afgelegd voordat er gesolliciteerd kan worden

Bekijk vast hoe de Seoul National University of Education er uit ziet in dit leuke promotiefilmpje van de universiteit.

Wil je meer weten over het Zuid-Koreaanse onderwijs? Ga dan met ons mee op reis! Klik hier voor meer informatie.