Beelddenken – leren en signaleren


23 april 2018
Kind in Beeld

Raak bekend met de theorie en praktijk van het visuele leren en werken.

Het onderwijs biedt leerstof ‘talig’ aan: gestructureerd, op volgorde, in kleine porties en met het accent op verschillend. Echter gaat jeugd gaat anders met informatie om. Meer vanuit het geheel, beeld, logische verbanden en associaties (overeenkomsten). Zij denken in beelden en gebeurtenissen en niet in woorden en begrippen. Dat vergt omschakeling in de manier van informatie verwerven en verwerken. Vooral kinderen die moeite hebben met talig, procedureel en analytisch denken (zoals bij dyslexie, concentratieproblemen, hoge of lage intelligentie) zullen hun visuele leersysteem blijven gebruiken. Dit heeft vaak een negatieve invloed op leerresultaten. Dit ondanks een goede intelligentie. Niet de lesstof is het probleem, maar de manier van lesgeven.

De Leren Leren Methode richt zich op de oorspronkelijke visuele talenten van het brein. Door informatie congruent (bekend) te maken, wordt lesstof via een andere (snellere) route naar het langetermijngeheugen gebracht. Dit doen we o.a. met associaties, het combineren van beeld en taal, de integratie met het eigen lichaam en de zintuigen en het geven van overzicht, inzicht en doorzicht.

Met de visuele leertechnieken van de LEREN LEREN Methode wordt het ouderwets ‘stampen’ omzeild en krijgt een kind grip op taal en leren. Daarbij is er direct merkbaar resultaat, waardoor zowel zelfvertrouwen en motivatie groeit.

Naast de opleiding is het ook mogelijk om studiedagen en workshops te volgen die aansluiten bij deze methode.

‘SIGNALEREN met het Wereldspel’ is zo’n studiedag speciaal voor leerkrachten, intern begeleiders, remedial teachers, kindercoaches en logopedisten. Deze studiedag SIGNALEREN is onderdeel van de opleiding EXPERT. Tijdens de studiedag leer je met behulp van het Wereldspel om beelddenken bij jeugd te signaleren. De ervaring leert dat een tijdige diagnose en een gerichte didactiek, (leer)problemen kunnen voorkomen. De studiedag SIGNALEREN geeft inzicht in de mogelijkheden en basisregels van het Wereldspel. Het volgen van deze dag geeft recht op aanschaf van het Wereldspel met licentie.  Een zinvolle, en leerzame dag voor begeleiders die het beste uit hun leerling(en) wil halen.

Bekijk hier het gehele opleidingsaanbod.