De week van de AVG, wat merk ik daar volgende week van?


22 mei 2018
OinO-Advies
AVG

Geschreven door: Marvin Reuvers

Nog een paar dagen en dan is de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming, officieel van kracht. Diverse scholen heb ik de afgelopen maanden zien ploeteren om alles ‘op tijd’ klaar te krijgen. Maar wat is ‘alles’ en moet ‘op tijd’ wel echt 25 mei zijn? Er zijn ook scholen die in alle rust afwachten of de soep straks wel zo heet gegeten wordt. Wie krijgt straks gelijk?

Formeel laat de autoriteit persoonsgegevens daar geen misverstand over bestaan. Vanaf komende vrijdag dien je te allen tijde te kunnen verantwoorden waarom je de gegevens verwerkt die je van ouders en medewerkers vraagt. Daarbij laat je zien hoe je voorkomt dat gegevens beschikbaar worden voor personen die deze niet horen te zien. Tenslotte heb je een helder overzicht van de gevallen waarbij het niet helemaal (of helemaal niet) is gelopen zoals het zou moeten: de datalekken.

Papieren tijgers
Natuurlijk heb je ongetwijfeld ergens nagedacht over een beleidsplan, een handreiking voor leerkrachten en een checklist (of iets dergelijks). Het allerbelangrijkste document is echter een planning waarin je laat zien welke stappen jij gezet hebt en nog gaat zetten om ‘in control’ te zijn voor wat betreft deze wetgeving. Dat je die planning niet helemaal voor 25 mei hebt voltooid, is echt niet onoverkomelijk. Zo lang je maar kunt aantonen dat je ‘goed op weg’ bent en je al stappen hebt ondernomen om de risico’s serieus te perken, zo laat ook Kennisnet in zijn communicatie weten.

Maar hoe zit het dan met die boetes?
Al sinds de bekendmaking van deze nieuwe wetgeving wordt steeds de nadruk gelegd op de gevolgen die je wachten wanneer iemand zich niet houdt aan deze wet- en regelgeving. Boetes die zouden oplopen tot tonnen of zelfs miljoenen, in elk geval bedragen die voor een school niet op te hoesten zijn. Loop ik als school het risico op zo’n boete? Jazeker. Opnieuw in de bewoordingen van de juristen van Kennisnet; ‘Als je er écht een potje van maakt’. Het wachten is op de school die dat voor elkaar krijgt, zodat we allemaal weer even wakker worden geschud.

Er is geen enkele reden om achterover te leunen, want we zijn er nog lang niet. Ook als je directeur of ICT’er roept dat dit wel het geval is. Wil je weten waar je staat? Ik kijk met veel plezier even met je mee!