Het Nationaal Onderwijs Congres Aruba 2018: Overweldigend Onderwijsfeest!


24 september 2018
OinO-Advies
ARUBA

Terwijl in Nederland op de meeste scholen de schoolbel al voor de laatste keer klinkt, ontwaakt Aruba bij het opkomen van de zomerzon. Niet in het Renaissance, want daar is het team van OinO druk in de weer met de laatste voorbereidingen voor een spectaculaire primeur: het eerste Nationaal Onderwijs Congres op Aruba gaat van start!

Zo loopt Femke Overbeek als spin in het web, cracker half in de mond, twee dozen met entreekaarten onder de arm, van zaal naar zaal om de laatste details door te spreken. Niet veel later komen al de eerste enthousiaste onderwijsmensen van stichting SKOA om zich aan te melden. Zij komen niets te kort; de koffie staat klaar en geheel in Arubaanse stijl wordt dat vergezeld met wat lekkers en staat zelfs om 8.00 ’s morgens de frisdrank en het sap al koud.

Een rondje langs de zalen leert ons dat Danielle Diele vandaag vier workshops geeft voor ruim 80 mensen over growth en fixed mindsets. Een deur verder is Marieke Kroese even zo vaak gepassioneerd bezig om de executieve functies handen en voeten te geven in het Arubaanse onderwijsveld. En geeft Jeroen Rougoor een klein feestje door met het, ook hier overwegend vrouwelijke, personeel van de stichting te gaan programmeren, en dat zonder dat er een pc of stekker aan te pas komt.

Het feest is echter pas echt compleet bij Brenda van Rijn en Gerreke Gierveld, die vanuit hun jonge-kind-expertise gingen dansen en bewegen met woorden. De andere workshop ging over ‘Ik ben de prinses en jij de draak’. De strandballen vliegen door een zaal waar normaal de stilte maar af en toe doorbroken wordt tijdens urenlange vergaderingen.

Yvonne Zwart is de ongekroonde kampioen van het congres door de deelnemers mee te nemen in het ‘Teach Like a Champion’-concept. Iedereen op het puntje van de stoel met de zo kenmerkende OinO-principes; vandaag horen, morgen aan de slag. Intussen kondigt Prince Heyliger in de grote zaal Marvin Reuvers aan, die zijn keynote lezing ‘Next Generation Learning’ verzorgt aan een breed geïnteresseerd publiek.

Het geheel leidde in de middagpauze al tot blije gezichten. ‘Wat een frisse blik op onderwijs’, zo luidde de algemene tendens. Na een goed verzorgde lunch bleven alle deelnemers dan ook graag voor nog eens twee inspirerende sessies. Het laatste woord was aan Roly SintJago, die samen met minister van Onderwijs, dr. Armando Lampe, gezamenlijk de dag eerder ook hadden geopend: ‘Zoveel energie moet leiden tot een mooie impuls aan het onderwijs op Aruba. En tot een mooi vervolg van het Nationaal Onderwijs Congres op weg naar nog meer onderwijsinhoud!’